Az akvárium vize és kezelése

Az akvárium vize és kezelése
Sokat feszegetett téma az akvárium vizének a beállítása. Ezt a cikket egyfajta bevezetőnek szánjunk ennek az összetett témának a megvizsgálásában. Megkülönböztethetünk fizikai (pl. hőmérséklet, szín) és kémiai (pl. vízkeménység, pH) sajátosságokat és ezek jellemzőit szeretnénk ismertetni.

 

Hőmérséklet

Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk már az ideális vízhőmérséklet a fajok igényeitől eltérő, így mindenképpen érdeklődjünk a kiválasztott halfajokról a kereskedésben. Általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy a hidegvízi halak 5-24°C közötti vízhőmérsékleten érzik jól magukat, míg trópusi társaik 18-30°C között. Az akváriumi víz hőmérsékletének mérésére mindenképpen használjunk hőmérőt. Célszerű éjszakára 2-3°C-kal csökkenteni a hőmérsékletet, hiszen így utánozni tudjuk a természetben is előforduló hőmérséklet változásokat. Az akvárium egyes vízrétegei között ügyeljünk rá, hogy ne legyenek óriási hőmérséklet különbségek, általában az 1°C az elfogadható. 

Szín

A csapi víz amikor felöntjük vele az akvárium vizét opálos, ahogy a forralt víz színe is hasonló lehet. Nagyjából 1-2 hét után már, a vízelőkészítők segítségével a nyers vízből egy érett akváriumi vizet kapunk, aminek a színe már inkább zöldes színeket fog felvenni.

Szag

Ha úgy ítéljük meg, hogy büdös az akvárium vize, akkor ott valószínűleg valamilyen szerves anyag bomlásnak indult. Amit ebben az esetben tehetünk, ha leengedjük az akvárium vizének kb a felét és a talajt is kimossuk. Ez lenne a legoptimálisabb megoldás, azonban, ha ez nem lehetséges, akkor aktív szenet is használhatunk, mintegy tüneti kezelés.

Oxigén

Két irányból is érkezhet oxigén akváriumunk és halaink számára. Ahogy egy korábbi cikkünkben is említettük, ez jöhet egyfelől a növények asszimilációs tevékenységéből, valamint a vízfelszín természetes oxigénmegkötő képességéből. A víz hőmérséklete is hatással van az akvárium oxigén ellátottságára, ugyanis minél melegebb az akvárium vize, annál kevesebb oxigénhez jutnak halaink, leegyszerűsítve.

Keménység

A víz keménységét a kalcium (Ca) és magnézium (Mg) sók adják, illetve azok vízben való oldata. Az optimális vízkeménységet szintén a halfajok egyedi igényére tudjuk szabni, vannak olyan fajok, amelyek kimondottan a lágy vízben érzik jól magukat. A vízkeménységet tesztekkel mérhetjük. Az akvarisztikában az összes keménységet német fokokban mérik, melynek a jele az nk°. Az alábbi táblázat összefoglalja a keménységeket:

  • 0-4 nk° - extrém lágy víz
  • 4-8 nk° - lágy víz
  • 8-12 nk° - közepes keménységű víz
  • 12-18 nk° - kemény víz
  • 18-30 nk° - nagyon kemény a víz
  • 30 nk° feletti kategóriákba az extrémen kemény vizeket sorolhatjuk.

Kémhatás és pH

A pH érték jelöli a víz kémhatását, amely lehet savas, lúgos vagy semleges. Legyen otthon teszt, amely alkalmas arra, hogy megmérjük az akvárium vizének pH értékét, ugyanis a halak általában az 5-9 pH-jú vizekben érzik jól magukat. Az akvárium vizének pH-ja rendszeres ellenőrzést igényel, ugyanis állandóan változik.

Mikor lehet probléma az akváriumi pH-val? Általában akkor, ha nem helyezünk hangsúlyt rá, és elfelejtjük rendszeres ellenőrzését. Befolyásolják a pH felborulását az erős megvilágítás, a túlzott növény telepítés, amely lúgos kémhatást eredményeznek, míg a hosszan tartó fényhiányos, sötét állapot következtében savasodás fordulhat elő. Itt természetesen nem egészséges állapotokról beszélünk.